FILOBLOG

"Penso, per tant existeixo"

Projecte 3: Influències 5:21

Nicolàs Malebranche, filòsof francès que va viure del 1636 al 1715, va ser deixeble de René Descartes; per tant, la filosofia cartesiana ha estat la seva màxima influència.


Malebranche va continuar reunint a la metafísica les matemàtiques, la física i l’astronomia, com ja ho havia fet el seu mestre influenciat pel racionalisme. A més, els seus principis fonamentals són els de Descartes. El principi més important del qual va rebre influències del seu mestre és la teoria de les dues substàncies; la finita i la infinita, el cos i l’ànima. Malebranche supera el problema que presenta la filosofia cartesiana en explicar que la relació entre les dues substàncies (Descartes afirma que el cos i l’ànima s’uneixen a la glàndula pineal del cervell) es deguda a Déu.


Una altra influència molt important per a Malebranche va estar l’augustinisme, gràcies al qual es capaç de resoldre el problema del cartesianisme. Sant Agustí d’Hipona afirma que només existeix una veritat, la revelada per la religió, i que la raó pot contribuir a entendre-la millor. Per tant, és una visió teocèntrica de la vida: Déu és el centre, el creador de totes les coses. Per això Malebranche planteja la seva teoria de la causalitat, l’ocasionalisme, basant-se en que Déu és la causa vertadera de totes les coses, com ho explica en el fragment següent de la seva obra més important, La recerca de la veritat: “Una cosa es mover un brazo y otra el movimiento efectivo de este. Es verdad que el brazo se mueve cuando yo quiero, y yo soy así la causa natural del movimiento de mi brazo. Pero las causas naturales no son, en absoluto, verdaderas causas, sino solamente causas ocasionales que únicamente obran por el poder y eficacia de la voluntad de Dios".


I per últim, la filosofia de Malebranche també es veu influenciada pel platonisme a l’hora de parlar de les idees. Igual que Plató, Malebranche creu en l’existència de les idees en un món ideal, diferent al nostre. Aquest món ideal és Déu; per tant, l’evidència de la veritat (les idees) és l’evidència de Déu. A més, només podem conèixer a través de Déu (ontologisme), ja que el coneixement de l’home és una visió de les coses en Déu; l’ésser infinit és la il•luminació divina de les coses exteriors.


En resum, Nicolàs Malebranche i la seva filosofia ha estat influenciada pel racionalisme de Descartes, el teocentrisme de Sant Agustí d’Hipona i el món de les idees de Plató.