FILOBLOG

"Penso, per tant existeixo"

Activitat 52: El canvi com el trànsit d'un estat a un altre 8:04

1-. Idees principals
Aristòtil explica el canvi amb un exemple. Diu que el subjecte mai canvia, o sigui que l’home sempre és home; el que canvia són les coses engendrades, és a dir, les característiques que se li atribueixen al subjecte. Aristòtil ens aclara aquesta explicació quan uneix el subjecte i la cosa engendrada, on podem observar que el subjecte no canvia.

2-. Títol: El canvi segons Aristòtil

3-. Comentari
Aquest fragment pertany a l’obra Física del gran filòsof grec Aristòtil. El text ens explica la física d’Aristotil, exactament la seva teoria del canvi, amb un exemple molt entenedor: “un home no-lletrat esdevé un home lletrat”. En aquesta afirmació trobem dos termes: el subjecte del canvi i la substància individual, és a dir el que suporta el canvi (l’home) i el que canvia (no-lletrat a lletrat). El subjecte del canvi, que en aquest cas és l’home, subsisteix perquè si canviés no podria suportar el canvi de la substància individual. Per una altra banda tenim la substància individual que té dues formes, causades per l’engendració (el canvi): el no-lletrat i el lletrat. El primer és la privació, o sigui, el lletrat en potència ja que no és però pot arribar a ésser. I el segon és l’acte en potència o la forma, allò que s’obté en el canvi.
Per tant, el canvi per a Aristòtil és el pas de la privació a la forma o de l’ésser en potència a l’ésser en acte; el trànsit d'un estat a un altre.