Individu: ésser complet que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal.
Individualisme possessiu: teoria on cada ésser humà és l’únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles.
Sociabilitat natural: teoria que diu que tots el éssers ncesiten la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d’acord amb les capacitats pròpies.
Contractualisme: teoria que diu que l’ésser humà no és sociable per naturalesa ja que la societat és una construcción artificial nascuda com un mal menor per fer posible la convivència precària, però inevitable.
Pacte social (Rosseau):
Voluntat general (Rosseau): societat justa basada en l’acord de tothom i orientada cap al bé comú.
Antropologia social: ciència que estudia aspectos materials i aspectes simbolics.
Sociabilització primaria: part més important del procés de sociabilització que té l’objectiu d’introduir el subjecte en la societat i es desenvolupa en el si de la família durant la primera etapa de la infantesa.
Cultura: conjunt d’artefactes, creences, valors, costums, tradicions, formes de conducta que un determinat grup humà accepta com a propies.
Subcultura: quan persones que viuen en una mateixa cultur aprofiten les seves possibilitats en graus diferents.
Contracultura: moviement de rebel·lió contra la cultura hegemòniga que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.
Civilitazació (Huntingtong): agrupació cultural de més abast, el nivell d’identitat cultural més ampli que pot distingir un ésser humà
Etnocentrisme: actitud que analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, que es converteix en la mesura per valorar les altres.
Xenofovia: odi envers als estrangers.
Racisme: creença en l’existència de races superiors i inferiors.
Aporofobia: rebuir i menyspreu envers al pobre.
Relativisme cultural: actitud que proposa analitzar les diverses cultures des dels seus propis valors.
Interculturalisme: actitud que parteix del respecte a les altres cultures i propugna la trobada entre les diferents cultures en condiciosn d’igualtat.
0 comentarios:
Publicar un comentario